Kokemuksia kiinteistönvälittäjistä, niin hyviä kuin huonoja, tuntuu asuntomarkkinalla riittävän. Ihmisiä on moneen junaan ja kiinteistönvälitysalallakin on monia erilaisia toimijoita. Hyvä Välitystapa ohjaa kiinteistönvälittäjää toimimaan oikein ja suojaa niinikään asunnon myyjää että asunnon ostajaa asuntokaupan osapuolina. Suurin osa välittäjistä noudattaakin hyvän kauppatavan mukaista etikettiä, mutta myös epärehellistä kiinteistönvälitystä tapahtuu alalla valitettavan paljon. Välttääksesi tilanteet, joissa voit joutua epäammattimaisen kiinteistönvälityksen kohteeksi listasimme kymmenen yleisintä tapaa jolla epärehellinen kiinteistönvälittäjä saattaa toimia hyvän välitystavan vastaisesti tai muutoin epätoivottavasti.
1.
Kiinteistönvälittäjä arvioi tahallaan myyntihinnan liian korkeaksi jotta saisi asunnon välitettäväkseen.
2.
Kiinteistönvälittäjä epärehellisesti väittää, että hänellä on kohteelle jo ostaja. Kun suostut myyntitoimeksiantoon, kyseinen ostaja on yhtäkkiä löytänytkin toisen kohteen ja asunnon myynti kestää merkittävästi luvattua pidempään.
3.
Välittäjä ottaa hoitaakseen liikaa asuntoja ja on liian kiireinen vastaamaan sinulle tai hoitamaan asuntosi myyntiä huolellisesti.
4.
Kiinteistönvälittäjä hinnoittelee asunnon alunperin aivan väärin yleisen kokemuksen ja koulutuksen puutteen vuoksi. Kutsuu myös itseään kiinteistönvälittäjäksi, vaikkei olisi suorittanut LKV-koetta.
5.
Välittäjä pitää jatkuvasti näyttöjä, joilla saatetaan hakea uusia asiakkaita tai rakentaa ensisijaisesti omaa brändiä. Tätä tapahtuu erityisesti kalliimmissa kohteissa. Lukuisat näytöt tarkoittavat myös useimmiten siivousurakkaa.
6.
Kiinteistönvälittäjä vakuuttaa osaavansa käyttävänsä moderneja asunnon myyntikeinoja, mutta sopimuksen allekirjoituksen jälkeen nappaa pokkarilla ummehtuneet kuvat ja laittaa kohteen myyntiin puutteellisella asuntoilmoituksella.
7.
Välittäjä myy kohteen liian halvalla, jotta pääsee siitä nopeasti eroon ja varmistaa välityspalkkion. Myyjää esimerkiksi 30 000 euron ero myyntihinnassa aina kirpaisee, mutta välityspalkkiossa se ei välttämättä juuri näy.
8.
Kiinteistönvälittäjä väittää jatkuvasti, että kiinnostusta on ja “aivan juuri on tarjous tuloillaan”. Potentiaalisia ostajia tuntuu ilmaantuvan juuri kun myyntitoimeksianto on sopimuskautensa päässä.
9.
Valitettavan usein myös yleinen pätevyys ja kyvyt jättävät toivomisen varaa. Ei välttämättä olisi liikaa vaadittu, että välittäjä olisi suorittanut kiinteistönvälitykseen yksilöidyn LKV-kokeen. Yksi testi ei tee asuntomarkkinoiden taitajaksi, mutta kyky läpäistä alan keskeisimpiä aiheita käsittelevä koe antaa vahvaa osviittaa alan lakien tuntemuksesta ja kyvystä hoitaa asunnon myyntiä mallikkaasti.
10.
Pahimmillaan välittäjä voi myös pimittää ostajalta tietoja. Kukaan ei varmasti voi koskaan toivoa joutuvansa käräjille koskien oman arvo-omaisuutensa myyntiä.
Onko sinulla kokemuksia kiinteistönvälittäjistä?
Toivomme vilpittömästi etteivät edellämainitut kokemukset osu ikinä kohdallesi asuntosi myynnissä. Kiinteistöala muuttuu Suomessa kovaan vauhtiin, ja on tärkeää valita oman asuntonsa myyntiin aidosti tilanteen tasalla oleva välittäjä tai muu taho.
Millaisia kokemuksia kiinteistönvälittäjistä sinä olet kuullut? Jos sinulla on huonoja kokemuksia kiinteistönvälittäjistä, mutta haluaisit silti myydä asuntosi, lue seuraavaksi esimerkiksi vinkkimme asunnon myymiseen itse, miten säästää asuntokaupoilla sekä kuinka välttää asuntokauppojen yleisimmät virheet.
Asuntokaupat.com:n tavoitteena on tehdä asunnon myynnistä edullista, vaivatonta ja mukavaa – pyydä meiltä ostotarjous asunnostasi, saat sen vuorokauden sisällä! Myy asuntosi itse helposti – säästä aikaa ja rahaa asunnon myynnissä. Kun mietit miten myydä asunto itse, lue myös seuraavat vinkit suosituimmuimmista blogikirjoituksistamme: mitä tehdä, jos asunto ei mene kaupaksi, mitä asunnon myynti maksaa sekä kuolinpesän vinkit ja perintöasunnon verotus.
Ostamme jatkuvasti asuntoja kaikkialla Suomessa – lue lisää! Olemme myös Facebookissa. Asuntokaupat.com – Ostotarjous asunnostasi päivässä.