044 353 3303 [email protected]

Kuten niin monella muullakin alalla, on kiinteistöalalla oma alakohtainen terminologiansa. Alalla työskentelevälle termit tulevat tutuksi jatkuvan käytön kautta, mutta valtaosalle suuri osa kiinteistöjen remontteihin kuten putkiremonttiin liittyvistä termeistä ei sano juuri mitään. Terminologian hyvä tuntemus on kuitenkin erittäin tärkeää niin oman taloyhtiön asioihin tutustuessa kuin uutta asuntoa ostaessa. Putkiremontti voi olla taloyhtiössä lähempänä kuin nopean silmäilyn perusteella luulisi, ja tämä voi perusteellisemmalla perehtymiselläkin jäädä hankalan sanaston vuoksi täysin huomaamatta.

Auttaaksemme sinua taloyhtiön tietojen analysoinnissa listasimme kuusi yleisintä termiä, joita käytetään usein joko synonyymeinä putkiremontille tai laajempina termeinä, jotka pitävät sisällään sekä putkiremontin että muita samanaikaisesti toteutettuja remontteja.

YLEISIMMÄT TERMIT PUTKIREMONTILLE

 

1. Linjasaneeraus

Ylivoimaisesti yleisin termi putkiremontille on linjasaneeraus. Linjasaneerauksella tarkoitetaan lähtökohtaisesti samaa kuin putkiremontilla – kyseessä on siis taloyhtiön pystylinjojen (“putkien”) kunnostus. Usein samalla kunnostetaan taloyhtiön vesijohdot, joskin tämä ei ole välttämätöntä – asia kannattaa aina tarkastaa taloyhtiön kunnossapitotarveselvityksestä ja muista dokumenteista

2. LVI-remontti

Erittäin käytetty termi putkiremontista on LVI-remontti. LVI-remontti tulee sanoista lämpö, vesi ja ilma, ja se pitää näin ollen sisällään taloyhtiön lämpöjärjestelmien, vesijärjestelmien ja ilmanvaihtojärjestelmän remontit.

3. Putkien sukitus tai pinnoitus

Sukitus on perinteistä putkiremonttia (linjasaneeraus) suppeampi remontti, jossa taloyhtiön viemäriputket joko sukitetaan tai pinnoitetaan. Näin viemäriputket saavat uuden pinnan, joka kestää käyttöä, joskin yleensä hieman perinteistä putkiremonttia lyhyemmän ajan.

4. LVIS-remontti

LVIS-remontti tulee sanoista lämpö, vesi, ilma ja sähkö. LVIS-remontilla tarkoitetaan näin ollen remonttia, jossa taloyhtiön lämmitys-, vesijohto-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät kunnostetaan, sisältäen näin myös putkiremontin.

5. LVISA-remontti

LVISA-remontissa putkiremontin ja muiden edellä mainittujen LVIS-järjestelmien jatkeeksi on lisätty termi automaatio. Automaatiotekniikan remontissa päivitetään rakennuksen automaatiojärjestelmiä, joiden tehtävänä on mm. säädellä automaattisesti valaistusta, lämmitystä ja ilmanvaihtoa, ja näin esimerkiksi säästää energiaa ja lisätä asumismukavuutta.

6. VeVi-remontti

VeVi-remontilla viitataan vesija viemärijärjestelmien remonttiin. Laajuudessaan VeVi-remontti vastaa pääpiirteittäin perinteistä linjasaneerausta jossa on kunnostettu myös vesijohdot, ja onkin termien päällekkäisyydestä johtuen vähemmän käytetty.

Remonttitietoon perehtyessä on syytä huomioida myös seuraavat asiat:

  • Usein termistössä voi esiintyä mm. termit saneeraus, urakka tai kunnostus. Termit tarkoittavat lähtökohtaisesti samaa asiaa kuin remontti. Jos maininta remontista viittaa ainoastaan osakunnostuksiin (esim. LVI-korjauksia), on syytä olla tarkkana sillä putkiremontti voi olla kokonaisuudessaan vielä edessä.
  • Viitattaessa viemäriremonttiin on mahdollista, että taloyhtiössä on remontoitu ainoastaan taloyhtiön pohjaviemärit. Remontin laajuus kannattaa tässä tapauksessa aina tarkastaa taloyhtiön esimerkiksi dokumenteista tai isännöitsijältä, sillä on hyvin mahdollista että putkiremonttia ei ole tehty taloyhtiössä.

Taloyhtiöiden remonttiterminologia on harvoin yksinkertaisemmasta päästä ja se monitulkintaisuudessaan myös elää alati. Toivomme että oheisesta selvennyksestä oli sinulle apua niin asunnon myynnissä kuin ostossa. Jos mietit asuntosi myymistä vaivatta ripeällä aikataululla, teemme mielellämme tarjouksen asunnostasi. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään, tarkemmat ohjeet löydät täältä!


Asuntokaupat.com:n tavoitteena on tehdä asunnon myynnistä edullista, vaivatonta ja mukavaa – pyydä meiltä ostotarjous asunnostasi, saat sen vuorokauden sisällä! Myy asuntosi itse helposti – säästä aikaa ja rahaa asunnon myynnissä. Kun mietit miten myydä asunto itse, lue myös seuraavat vinkit suosituimmuimmista blogikirjoituksistamme:  mitä tehdä, jos asunto ei mene kaupaksi, mitä asunnon myynti maksaa sekä kuolinpesän vinkit ja perintöasunnon verotus.

Ostamme jatkuvasti asuntoja kaikkialla Suomessa  –  lue lisää! Olemme myös Facebookissa. Asuntokaupat.com – Ostotarjous asunnostasi päivässä.

PYYDÄ OSTOTARJOUS!

 

Related PostsPutkiremontti – tunne suurten remonttien kustannukset