044 353 3303 [email protected]

Asunnon myyjän tietopankki

Opi asuntomarkkinoilla käytettävät termit kattavasta tietopankistamme

Myymässä asuntoa? Asuntokaupan tärkeimmät tiedot täältä.

Asuntokaupat.com:in blogista löydät paljon tietoa asunnon myynnistä, hinnoittelusta ja asuntomarkkinasta. Joko olet myymässä itse tai välittäjän kautta, hyödynnä rahanarvoiset vinkit ja lisää tietämystäsi asuntokaupasta. Saat kauttamme käyttöösi myös yleisimmät asunnon myyntiin tarvittavat lomakkeet.

Asuntokaupan sopimussakko sovitaan vakiokorvauksen muodossa. Vakiokorvausta käytetään ja se joudutaan perimään silloin, jos kaupasta vetäydytään ilman hyväksyttävää syytä. Vakiokorvauksen enimmäismäärä on 4 % sovitusta kauppahinnasta.

Category: V

Vakuusarvo on lainan vakuudeksi kelpaava osuus omaisuuden markkina-arvosta, eli ostohinnasta. Esimerkiksi asuntokaupassa asunto voi kelvata 80 % lainavakuudeksi sen käyvästä arvosta eli ostohinnasta, jolloin loput 20 % maksetaan käteisellä. Asian voi ajatella myös niin, että 80 % osuus on vakuusarvo ja 20 % on lainanantajan “turvaväli” eli suoraan maksettu oman rahan määrä. Mitä suurempi riski omaisuuden lainoittajalla on, sitä pienempi on vakuusarvo ja sitä suurempi on turvaosuus.

Asuntokaupassa vakuusarvon käsite tulee vastaan viimeistään pankin kanssa käytävissä asuntolainaneuvotteluissa. Pankki vaatii lainanottajalta vakuuksia turvaamaan lainan takaisinmaksua. Asuntolainoissa yleisin vakuus on itse ostettava asunto. Vakuusarvolla tarkoitetaan sitä osuutta, jonka ostettava asunto kattaa lainan vakuuksista. Yleisimmin vakuusarvo on enintään 70–80 % asunnon ostohinnasta.

Category: V

Asunto-osakkeesta ja kiinteistöstä tulee maksaa varainsiirtoveroa, joka maksetaan kohteen velattomasta kauppahinnasta.

Varainsiirtoveroprosentti määräytyy hankittavan omaisuuden perusteella:

4 %: kiinteistöt, esim. omakotitalo, vapaa-ajanasunto, metsätilat ja tontit
2 %: asunto-osakkeet sekä kiinteistöyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöyhtiöiden osakkeet, esim. kerrostalo- tai rivitalo-osake tai lomaosake.
Varainsiirtoveron maksamisesta tulee ilmoittaa verottajalle.

Category: V

Varainsiirtoveroilmoituksella ostaja tai muu luovutuksensaaja ilmoittaa osakkeen, muun arvopaperin tai pelkän rakennuksen varainsiirtoverosta.

Seuraavissa tilanteissa voit käyttää vain paperilomaketta:
-Muiden kuin asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden hankinta (ns. tavallisten osakeyhtiöiden osakkeet eli liikeosakkeet)
-Ensiasunnon hankinta, kun asuntoa ei oteta kokonaan omaan vakituiseen asumiskäyttöön
pelkän rakennuksen hankinta
-Kiinteistötoimitukseen perustuva saanto, jota ei koske lainhuudatusvelvollisuus (esim. vesijätön lunastus)
-Osaomistusasunnon hankinta
-Golfosakkeen hankinta
-Vaihtokauppa.

Category: V

Asuntojen myynti-ilmoituksissa ilmoitetaan velaton hinta. Sillä tarkoitetaan asunnon myyntihintaa, johon on laskettu mukaan asunto-osakkeen velkaosuus taloyhtiön lainasta. Esimerkki: Asunnon myyntihinta on 200 000 euroa ja taloyhtiössä on aiemmin toteutettu putkiremontti. Kyseisen asunnon velkaosuus on 25 000 euroa. Tällöin asunnon velaton hinta on 225 000 euroa.

Category: V

Virkatodistus on virallinen, paperille laadittava todistus (asiakirja) henkilön väestötietojärjestelmässä olevista henkilötiedoista.

Virkatodistuksesta voi – käyttötarkoituksesta riippuen – käydä ilmi mm. seuraavat tiedot:

-Täydellinen nimi (myös kutsuma- ja mahd. entiset nimet)
-Henkilötunnus (nykyisin vain käyttötarkoituksen niin vaatiessa)
-Perhesuhdetiedot (vanhemmat, sisarukset, lapset, puoliso)
-Syntymäpaikka
-Kuolinpaikka (mm. perunkirjoitusta varten)

Virkatodistusta tarvitaan asuntokaupassa, kun myyjänä tai ostajana on kuolinpesä. Virkatodistus tilataan henkilön koti kaupungin tai kunnan maistraatista.

Aiemmin kirkonkirjoihin perustunutta virkatodistusta kutsuttiin myös papinkirjaksi tai papintodistukseksi.

Category: V

Load More

Lataa täytettävät lomakkeet alta

Perukirja

Valtakirja henkilön tai kuolinpesän asunnon myyntiin

Huoneiston ostotarjous