044 353 3303 [email protected]

Vuokralla asuminen on nähty pitkään ponnahduslautana omistusasumiseen. Vuokralla on asuttu pääosin siitä syystä, että on haluttu säästää rahaa asunnon ostoa varten. Omaan asuntoon kun tarvitaan nykyisessä markkinatilanteessa 20-30 % vakuus nostettavasta asuntolainasta. Halu omistaa oma koti näkyy ASP-tilien suosiossa. ASP-tilejä avaavia alle 25-vuotiaita on 25 % pankkien asiakkaista ja ensimmäinen oma asunto hankitaan keskimäärin 27-vuotiaana.

Omistuasuminen on suomalaisille tuttu, järkevä ja turvallinen malli asua. Tähän on vaikuttanut omistamiseen kannustava yhteiskunta ja vahva perinne omistuasumisessa. Oman asunnon hankinta on ollut ylpeyden aihe suomalaisille toisin kuin esimerkiksi ruotsalaisille, jotka asuvat suomalaista yleisemmin vuokralla. Näkemykset asunnon vuokraamisesta ovat kuitenkin muuttuneet lyhyessä ajassa. Tilastokeskuksen mukaan jo neljännes suomalaisista asuu vuokralla. Helsingissä vuokralla asuu jo lähes puolet asukkaista.

Miksi asunnon vuokraaminen kannattaa? Listasimme vuokralla asumisen parhaat puolet.

Ei kahden asunnon loukkua

Asunnon omistamiseen liittyy aina riski kahden asunnon loukusta. Pahimmassa tapauksessa uusi unelma asunto on löydetty ja ostettu, mutta vanhaa asuntoa ei saada kaupaksi. Tästä ongelmallisesta tilanteesta voi syntyä ylimääräisiä lainojen järjestelykustannuksia, odottelua ja ylimääräisiä kustannuksia kahden asunnon vastikkeiden samanaikaisesta maksusta toisen asunnon ollessa on tyhjillään. On myös mahdollista, että vanhan asunnon myynti ei etene toivotusti ja asunnon myyntihintaa joudutaan laskemaan. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa vanhasta asunnosta ei saada tarpeeksi rahaa ja pankki alkaa vaatimaan lisää vakuutta uudelle asuntolainalle.

Ei kuluja vuokra-asunnon vaihdosta

Vuokra-asunnon vaihdosta aiheutuvat kulut ovat pieniä verrattuna asunnon omistamiseen. Vuokra-asuntoa pääsee helposti vaihtamaan ilman, että tarvitse maksaa kahdesta asunnosta vuokraa samaan aikaan. Vuokrasuhde alkaa tyypillisesti kuukauden alusta tai lopusta. Jos muutto ajoittuu keskelle kuukautta, voi vajaan kuukauden vuokrasta neuvotella vuokranantajan kanssa. Tämä on yleistä ja helppoa etenkin yksityisen vuokranantajan kanssa. Myös veden, netin, sähkön ja autopaikan sisällyttäminen vuokraan on neuvoteltavissa.

Jos vuokrausta hoitaa vuokravälitysliike, maksaa vuokranantaja välittäjän palkkion. Tästä poikkeuksia tilanteet, joissa asunto vuokrataan työsuhdeasunnoksi tai liiketilaksi, jolloin vuokravälittäjän palkkion maksaa useimmiten vuokralainen.

Joustavuus ja neuvottelumahdollisuus sopimusasioissa

Uusi vuokrasopimus tehdään usein vuoden määräajaksi, näin sitoen niin asunnon vuokralaista kuin vuokranantajaa. Vuokralla asumisen kasvu on tuonut uusia sopimusmalleja tukemaan vuokralaisen ja vuokranantajan oikeuksia.

Vuokrasopimuksen voi laatia esim. 6 kk määräaikaiseksi 1 kk irtisanomisajalla tai toistaiseksi voimassaolevaksi, kuitenkin vähintään vuoden kestäväksi. Vuoden toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen rikkomisesta aiheutuu sopimussakko. Yleensä sopimuksen rikkojan sanktio vastaa 1 kk vuokraa.

Vuokravakuuskäytäntöihin on tullut myös uusia vaihtoehtoja. Yleisin käytössä oleva tapa on periä vuokralaiselta 1-3 kk vakuus. Etenkin taloyhtiöissä, jotka ovat vuokrataloyhtiöitä (kaikki tai suuri osa asunnoista ovat vuokralla), voi maksettavan vakuuden määrällä säädellä vuokrauksen joustavuutta. Näin esim. 1 kk vuokravakuus sitoo vuoden määräaikaisuuteen, kun taas 2kk vakuus antaa mahdollisuuden vuokralaiselle päättää vuokrasuhde 1kk irtisanomisajalla. Vastaavat järjestelyt ovat mahdollista myös yksityisen vuokranantajan kanssa.

Vastuukysymykset

Kun asunnossa hajoaa kodinkone tai vikoja ilmenee, on vuokranantaja velvollinen huolehtimaan niiden kuntoon saattamisesta. Rikkoutunut astianpesukone, liesi tai muu asunnon kiinteä varustelu on vuokranantajan vastuulla. Vuokranantajan on vaihdettava tai korjattava puutteet sekä vauriot kohtuullisessa ajassa, useimmiten käytännössä n. 1-2 viikossa. Vuokralaisen vastuu on kuitenkin ilmoittaa ongelmista välittömästi vuokranantajalle minimoiden korjaustarve tai vahingon laajuus. Asunnon vuokralaisen tulee myös huolehtia, että kodissa on aina voimassa oleva kotivakuutus.

Asu arvoalueella

Asuinalueilla, joilla asuminen on kallista on alettu suosimaan vuokralla asumista. Jos haavena on asuminen Helsingin Ullanlinnassa, Punavuoressa, Katajanokalla tai Lauttasaaressa, on vuokralla asuminen erinomainen vaihtoehto. Kaikille oman asunnon osto arvo asuinalueelta ei ole mahdollista jo sen takia, etteivät tulot riitä saamaan pankista isoa lainaa tai maksamaan lainaeriä. Vuokralle näille alueille pääsee kuitenkin aina!

Osta sijoitusasunto

Jos asuinalueesi asuntojen hinnat ovat korkeat suhteessa vuokratasoon, voi sijoitusasunnon osto olla kannattava vaihtoehto. Esimerkiksi Helsingin Punavuoressa asunnon omistajan säästämä raha (vastaavan asunnon vuokra – hoitovastike) voi olla 2 % suhteessa asunnon hintaan, kun sijoittamalla saman rahan vuokra-asuntoon voisit saada yli 5 % vuokratuottoa, usein jopa merkittävästi enemmän. Näin 300 000€ euron asunnon hinnalla voisit maksaa vuokrasi, ja tienata tämän päälle 9000 euroa vuodessa!

Asunnon vuokraaminen on yleistynyt globaalien asumistrendien muutosten myötä. Erityistesti lyhyiden vuokrasuhteiden suosiota ovat nostaneet Airbnb:n kaltaiset palvelut. Liikkuminen ja joustavat työsuhteet muokkaavat asumista tekemällä siitä yhä monimuotoisempaa. Tämän lisäksi kallistunut asuminen ja muuttuneet ajastusmallit ovet edesauttaneet vuokralla asumisen suosiota. Nykytilanteessa ei tarvitse harmistua vuokralla asumisesta ja “muille maksamisesta”. Asumistapana vuokralla asuminen on nykyään joustava, trendikäs ja usein jopa rahallisesti parempi vaihtoehto!


Asuntokaupat.com:n tavoitteena on tehdä asunnon myynnistä edullista, vaivatonta ja mukavaa – pyydä meiltä ostotarjous asunnostasi, saat sen vuorokauden sisällä! Myy asuntosi itse helposti – säästä aikaa ja rahaa asunnon myynnissä. Kun mietit miten myydä asunto itse, lue myös seuraavat vinkit suosituimmuimmista blogikirjoituksistamme:  mitä tehdä, jos asunto ei mene kaupaksi, mitä asunnon myynti maksaa sekä kuolinpesän vinkit ja perintöasunnon verotus.

Ostamme jatkuvasti asuntoja kaikkialla Suomessa  –  lue lisää! Olemme myös Facebookissa. Asuntokaupat.com – Ostotarjous asunnostasi päivässä.

PYYDÄ OSTOTARJOUS!