044 353 3303 [email protected]

Asunnon myyjän tietopankki

Opi asuntomarkkinoilla käytettävät termit kattavasta tietopankistamme

Myymässä asuntoa? Asuntokaupan tärkeimmät tiedot täältä.

Asuntokaupat.com:in blogista löydät paljon tietoa asunnon myynnistä, hinnoittelusta ja asuntomarkkinasta. Joko olet myymässä itse tai välittäjän kautta, hyödynnä rahanarvoiset vinkit ja lisää tietämystäsi asuntokaupasta. Saat kauttamme käyttöösi myös yleisimmät asunnon myyntiin tarvittavat lomakkeet.

Arviokirja asunto- ja kiinteistökaupassa on ammattilaisen laatima asiakirja kiinteän- tai irtaimen omaisuuden sen hetkisestä realistisesta markkina-arvosta.

Arvion kohteena on yleisimmin asunto-osake (irtain) tai kiinteistö (kiinteä), sillä mahdollisesti sijaitsevine rakennuksineen. Arviokirja pyydetään useimmin vakuutusyhtiön / rahoituslaitoksen (pankki) pyynnöstä tai esimerkiksi kuolinpesän jakamisen yhteydessä perukirjan laatimista varten. Arviokirjan laatija tutustuu henkilökohtaisesti paikan päällä arvioitavaan kohteeseen ja tekee siitä tarvittavat dokumentoinnit. Lisäksi arviointiin tarvitaan aina isännöitsijän todistus (isännöitsijäntodistus, tuloslaskelma, tase, talousarvio, energiatodistus, yhtiöjärjestys ja kunnossapitosuunnitelma) asunto-osakkeen osalta tai kiinteistöasiakirjat (kiinteistörekisteriote, lainhuutotodistus, rasitustodistus ja vuokraoikeudesta lisäksi todistus vuokraoikeudesta ja vuokraoikeutta koskeva rasitustodistus).

Arviokirja laaditaan tilanteen mukaan jollakin kolmesta nykyisin hyväksytystä menetelmästä. Menetelmiä ovat kauppa-arvo-, tuottoarvo- ja kustannusarvomenetelmä. Todistuksen antajalta edellytetään Laillistetun kiinteistönvälittäjän (LKV) -pätevyyttä.

Category: A

ASP-laina (lyh. sanoista asuntosäästöpalkkio) on 15–39-vuotiaille tarkoitettu Suomen valtion tukema järjestelmä ensiasunnon hankintaan. Lainan ottaja tekee pankin kanssa sopimuksen ASP-säästämisestä ja säästää osan lainasummasta ASP-tilille, minkä jälkeen pankki lainaa loput kauppasummasta asuntolainana. ASP-lainan yhteydessä asuntolainaan myönnetään erilaisia tukia ja etuja.[

Vaatimukset asuntosäästötallettajaksi ryhtyville:
-Asuntosäästötallettajaksi voi ryhtyä henkilö, joka ennen tallettamisen aloittamista on täyttänyt 15 mutta ei 40 vuotta. ASP-lainan voi kuitenkin nostaa vaikka olisi siinä vaiheessa täyttänyt 40 vuotta.
-Asuntosäästötallettajaksi ei kuitenkaan voi ryhtyä henkilö, joka on aikaisemmin omistanut vähintään 50 % asuinhuoneistosta.
-Aviopuolisot voivat ryhtyä yhdessä asuntosäästötallettajiksi, vaikka toinen puoliso olisi täyttänyt 40 vuotta.
-Vuonna 2014 ASP-sopimuksen yläikäraja nostettiin 40 ikävuoteen ja alaikäraja laskettiin 18 ikävuodesta 15 ikävuoteen.

Category: A

Asunnon omistus perustuu asunto-osakkeiden omistamiseen. Asunto-osake on siis omistusosuus jostakin kiinteistöstä. Kun ostat esimerkiksi kerrostaloasunnon, et siis fyysisesti omista asunnon seiniä ja lattioita, vaan omistat osakkeet, jotka oikeuttavat kyseisen asunnon hallintaan.

Category: A

Asunto-osakeyhtiön tarkoituksena on hallinnoida ja omistaa rakennus tai osia rakennuksesta, jonka yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on määritelty asuinhuoneistoiksi. Asunto-osakeyhtiöstä käytetään usein myös nimitystä taloyhtiö.

Asunto-osakeyhtiöllä pitää olla hallitus, jonka tehtävänä on huolehtia kiinteistön ja rakennuksen pidon asianmukaisesta järjestämisestä. Asunto-osakeyhtiön ylintä päätösvaltaa käyttää yhtiökokous. Varsinainen yhtiökokous on järjestettävä kerran vuodessa, ja lisäksi voidaan järjestää ylimääräisiä yhtiökokouksia esimerkiksi asunto-osakeyhtiön tulevista remonteista.

Asunto-osakkeiden määrä ja niihin liittyvä hallintaoikeus on merkitty osakekirjaan.

Category: A

Load More

Lataa täytettävät lomakkeet alta

Perukirja

Valtakirja henkilön tai kuolinpesän asunnon myyntiin

Huoneiston ostotarjous