044 353 3303 [email protected]

Koronavirus vaikuttaa jatkuvasti talouteen, ja sen vaikutuksista asuntojen hintoihin tiedetään vielä vähän. Osakekursseista on lyhyessä ajassa voinut kadota yli puolet niiden arvosta. Monella onkin herännyt jo kysymys, miten asunnon hinta käyttäytyy koronan aikana ja mitä asunnon hinnalle tulee tapahtumaan tulevaisuudessa. Onko esimerkiksi mahdollista että asunnon hinta romahtaa pian? Vastaukseksi koronan vaikutuksesta asuntojen hintoihin teimme selvityksen asuntomarkkinan käyttäytymisestä Suomessa COVID-19 -epidemian aikana käyttäen tuoreinta Kiinteistönvälittäjien Keskusliiton dataa vanhojen osakeasuntojen hinnoista.

Selvityksessä nousivat esille kolme huomionarvoista seikkaa, joilla korona vaikuttaa asuntokauppaan ja asuntojen hintoihin.

 

1. Asuntojen myyntimäärät muuttuvat
Korona ja myydyt asunnot

Myytyjen asuntojen määrä Suomessa yhteensä , 2015-2020. Lähde: KVKL

Asuntokauppa on syklistä, lähtien käyntiin alkuvuodesta kauppamäärien lisääntyessä hiljentyen taas kohti kesän hiljaisimpia kuukausia. Asuntokauppojen määrässä voi huomata selkeän lainalaisuuden verrattessa edellisten vuosien keskiarvoihin. Asuntokauppoja tehtiin enemmän ennen koronavirusepidemian alkamista Suomessa maaliskuun alussa: tammikuussa 14 % enemmän ja helmikuussa 6 % edeltäviä vuosia enemmän. Koronan ja sosiaalisen etäyttämisen aikana asuntokauppaa on käyty 9 % vähemmän verraten vastaavaan ajanjaksoon edeltävinä vuosina.

 

2. Asuntojen hinnat muuttuvat

Korona ja asunnon hinta

Asuntojen hinnat Suomessa ja suurimmissa kaupungeissa , 12/2019-3/2020. Lähde: KVKL

 

Tarkastaltaessa hintaindeksin muutoksia koronavirusepidemian aikana, voimme huomata asuntojen hintojen laskeneen pääkaupunkiseudulla: Vantaalla (-7,4 %), Espoossa (-4,9 %) ja Helsingissä (-2,9 %). Uudellamaalla koronavirusepidemia onkin edennyt kaikkein pisimmälle maaliskuun 2020 aikana, edustaen valtaosaa koko maan koronavirustartunnoisa. Myös Tampereella asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun (-3,2 %).

Muualla maassa asuntojen hinnat ovat jatkaneet kehitystään: Oulussa nousu on ollut korkein (7,7 %), Turussa 2,4 % ja Suomessa keskimäärin 2,6 %.

  Neliöhinnat ennen koronaa 12/2019 Neliöhinnat koronan edetessä 3/2020 Muutos %
Asuntojen hinnat Suomi 3133 3214 2.6%
Asuntojen hinnat Helsinki 5750 5585 -2.9%
Asuntojen hinnat Espoo 4045 3844 -4.9%
Asuntojen hinnat Tampere 3097 2999 -3.2%
Asuntojen hinnat Vantaa 3120 2888 -7.4%
Asuntojen hinnat Oulu 2254 2427 7.7%
Asuntojen hinnat Turku 2635 2698 2.4%

 

Alla löytyvästä kuvaajasta selviävät asuntojen hintamuutokset tarkasteltaessa niitä pidemmällä aikavälillä.

Korona, asunnon hinta ja asuntojen neliöhintaindeksi

Asuntojen hinnat Suomessa ja suurimmissa kaupungeissa, 2017-2020. Liukuva keskiarvo, 3 kk. Lähde: KVKL

Asuntojen hinnoissa on näkynyt tasaista nousua vuodesta 2017. Kehityksessä ole nähtävissä merkittävää pitkän aikavälin muutosta koronavirusepidemian aikana. Erityisesti koko Suomessa keskimäärin asuntojen hinnat näyttävät jatkaneet normaalia kehitystään koronavirusepidemian aikana. Koronan aikana asuntojen hinnat näyttävät kehittyneen pitkälti normaalisti, mutta syytä huoleen voi silti olla.

 

3. Asuntojen myyntiajat muuttuvat

Asuntojen myyntiajat ja koronavirus

Asuntojen myyntiajat Suomessa, 2015-2020. Lähde: KVKL

Kuvaajasta huomaamme että asuntojen myyntiaikojen olevan koholla, vieden keskimäärin kahdesta viiteen päivää enemmän alkuvuonna 2020. Asuntokauppa on siis hidastunut keskimäärin 2,0-5,3 % koronan aikana.

Asuntomarkkinadatasta ja asuntojen hinnoista voidaan todeta, että koronalla on ollut jo nähtävisäs oleva vaikutus asuntojen hintoihin ja Suomen asuntomarkkinaan. Vaikutus on ollut suurin Uudellamaalla, jossa tähän mennessä myös koronan muut vaikutukset ovat olleet suurimmat. Oletettavissa on siis vastaavanlaista kehitystä myös muilla alueilla Suomessa. Asunnon hinta voi siis hyvinkin laskea koronan vaikutuksesta. Erityisesti pitkän aikavälin tulevaisuudesta ja koronan vaikutuksesta koko taloussysteemiin ja asuntokauppaan sen merkittänä osana on siis tärkeää seurata aktiivisesti myös tulevaisuudessa.


Asuntokaupat.com:n tavoitteena on tehdä asunnon myynnistä edullista, vaivatonta ja mukavaa – pyydä meiltä ostotarjous asunnostasi, saat sen vuorokauden sisällä! Myy asuntosi itse helposti – säästä aikaa ja rahaa asunnon myynnissä. Kun mietit miten myydä asunto itse, lue myös seuraavat vinkit suosituimmuimmista blogikirjoituksistamme:  mitä tehdä, jos asunto ei mene kaupaksi, mitä asunnon myynti maksaa sekä kuolinpesän vinkit ja perintöasunnon verotus.

Ostamme jatkuvasti asuntoja kaikkialla Suomessa  –  lue lisää! Olemme myös Facebookissa. Asuntokaupat.com – Ostotarjous asunnostasi päivässä.

PYYDÄ OSTOTARJOUS!