044 353 3303 [email protected]

Kuolinpesä myy asunnon? Moni saa perintönä asunnon, jonka myynnin kanssa tuskailee. Kuolinpesän asunnon myynnissä on muutamia poikkeuksia jotka tulee ottaa huomioon.

1. Ostaja on normaalia heikommassa asemassa, kun kuolinpesä myy

Kuolinpesällä tarkoitetaan kokonaisuutta joka muodostuu vainajan veloista ja varoista. Ostajalle voi olla siis epäselvää, kuka toimii asunnon oikeana myyjänä. Tämän takia usein suoritetaan selvennyslainhuuto. Kuolinpesän myymässä kohteessa ostajaa saattaa askarruttaa myös se, etteivät kuolinpesän osakkaat ole asuneet itse asunnossa. Koska kuolinpesän osakkaat eivät tunne asuntoa kovin hyvin, on riskinä, että asunnosta ei kerrota kaikkia tietoa tai piilevät virheet jäävät epäselviksi. Asuntojen historiaa taltioidaan harvoin ja korjauksien laatua on vaikea arvioida avaamatta rakenteita. Myöskään vahinkohistoria ei ole välttämättä tiedossa. Asuntokaupat.com:in lakimies vinkkaa: “kannattaa merkitä kauppakirjaan myyjän olevan kuolinpesä luonnollisen henkilön sijaan”.

2. Kuolinpesän osakkaiden riidat ja epäselvät tilanteet

Kuolinpesä jakautuu usein monelle osakkaalle, joka voi aiheuttaa haasteita. Kun kuolinpesä myy, yhden myyjän sijaan myyjiä on useampi – ja kaikilla on eri intressit. Haastattelimme juuri kuolinpesän myynyttä Katja-Mariaa: “Lähtökohtaisesti meillä oli todella eri tahtotila. Yksi osakkaista (veljeni) olisi halunnut lunastaa koko asunnon itselleen, mutta muut eivät suostuneet hänen hintaehdotukseensa. Vaihtoehtona ei ollut pitää asuntoa ja maksaa perintöveroa, jolloin olisimme voineet vuokrata asunnon veljelleni sijoitusmielessä. Erilaisten rahatilanteiden vuoksi päätimme laittaa asunnon myyntiin pikimmiten, jotta saisimme rahat asunnosta. Onni onnettomuudessa, lähipiiristä löytyikin suoraan ostaja ja meidän ei tarvinnut lähteä työlääseen myyntiprosessiin. Kaikki olivat myös tyytyväisiä, sillä saimme asunnosta suhteellisen hyvän hinnan nopeasti.” Kun kuolinpesä myy asuntoa, kaikilta tarvitaan suostumus. Mikäli osakkaita on monta, kannattaa kerätä kaikilta valtakirjat myyntiin.

3. Lesken huomioiminen kuolinpesän myynnissä

Leski toimii niin sanotusti tuplaroolissa, kun kuolinpesä myy. Usein leski omistaa osan asunnosta, joka tulee huomioida myydessä. Leski myy omaa asuntoaan sekä kuolinpesän omaisuutta samaan aikaan. Mikäli leski ei halua myydä asuntoa, hän voi myös kieltää sen vedoten asumissuojaan! Leskellä on oikeus hallita hänen ja kuolleen puolisonsa yhteiseksi kodiksi tarkoitettua kiinteistöä jakamattomana.

4. Kuolinpesää ei voi myydä verovapaasti

Kuolinpesästä maksetaan normaalin käytännön mukaan myyntivoitosta veroa. Mikäli joku kuolinpesän osakkaista on kuitenkin asunut pääsääntöisesti kyseisessä asunnossa yli kaksi vuotta, hänen osuudestaan myyntivoitosta veroa ei tarvitse maksaa. Huomioi kuitenkin perintöveron osuus! Mikäli kuolinpesän myynti huolettaa, kannattaa aina kääntyä lakimiesten puoleen. Asuntokaupat.com ostaa lukuisia kuolinpesiä, joten omaamme laajan kokemuksen alalta. Lakimiehemme auttavat myös mielellään myyntiprosessissa – tavoitteenamme on tehdä asuntokaupoista helppoa ja nopeaa! Pyydä siis meiltä ostotarjous kuolinpesästäsi, vastaamme päivässä!


Asuntokaupat.com:n tavoitteena on tehdä asunnon myynnistä edullista, vaivatonta ja mukavaa – pyydä meiltä ostotarjous asunnostasi, saat sen vuorokauden sisällä! Myy asuntosi itse helposti – säästä aikaa ja rahaa asunnon myynnissä. Kun mietit miten myydä asunto itse, lue myös seuraavat vinkit suosituimmuimmista blogikirjoituksistamme:  mitä tehdä, jos asunto ei mene kaupaksi, mitä asunnon myynti maksaa sekä kuolinpesän vinkit ja perintöasunnon verotus.

Ostamme jatkuvasti asuntoja kaikkialla Suomessa  –  lue lisää! Olemme myös Facebookissa. Asuntokaupat.com – Ostotarjous asunnostasi päivässä.

PYYDÄ OSTOTARJOUS!